2024. május

Csapadekviz

Kedvezményezett: Kecskéd Község Önkormányzata

Projekt címe: Kecskéd csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00011

Támogatás összege: 49 260 532 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.09.30.A projekt tartalmának bemutatása:


Kecskéd Község Önkormányzata 49 260 532 Ft 100%-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el csapadékvíz-elvezetés fejlesztésére a településen. 

A településen jelenleg a legnagyobb problémákat az utakon, járdákon megálló csapadékvizek jelentik, melyeknek biztonságos elvezetése és a helyben történő kezelése, elszikkasztása a cél. A fejlesztéssel érintett terület a Kossuth utca, illetve annak folytatása a Kossuth köz.


Tervezett műszaki megoldás:

A Kossuth utcában összegyűlő csapadékvíz lefolyása nem biztosított az utca közel vízszintes, az utcában nincs megfelelően kiépített csapadékvíz elvezető rendszer, az utat szegélyező zöld-felületeken szikkad el a csapadék. A Kossuth utca aszfalt burkolattal rendelkeznek, járda nincs, az utca szélessége kb. 16 méter. A Kossuth utca és köz összközműves, víz-, szennyvíz- és gázvezetékek illetve hírközlő és villamos energia légkábelekkel rendelkezik.


Helyszín: Kossuth utca – Kossuth köz – Kossuth utca

A csapadékvíz elvezetése a  lakott területen zárt csatorna kiépítésével történik az útburkolat szélére épített padkafolyóka létesítésével teljes hosszban. A Kossuth köz beépített szakaszát elhagyva, a volt agyagbánya mellett és a Kossuth utca vasúttal párhuzamos szakaszán burkolat nélküli árok építése történik. A befogadó, Vasút utcával párhuzamosan futó meglévő árok kotrása történik a vasút alatti átereszig.

 

A műszaki megoldások mellett a projekt keretében szemléletformálási, tájékoztató akciók valósulnak meg.

A projekt eredményei a következők:

- A fejlesztett infrastruktúra által megvédett lakosság száma: 161 fő

- A fejlesztett kék infrastruktúra hossza: 660 méter

- A megvédett vagyon becsült értéke: 0,693  Mrd forint